Groene tip | Bee’s Wrap Bijenwasdoek

3 augustus 2016
Afbeelding boontjes in bijenwasdoek

Hoe neem jij je boterhammen mee naar het werk of naar school? Of hoe verpak jij aangebroken voedsel in de koelkast? Ik ging op zoek naar een eco-vriendelijk alternatief voor plastic en aluminium.

Vershoudfolie, aluminiumfolie, boterhamzakjes: ze zijn stuk voor stuk heel handig in gebruik, maar natuurlijk niet goed voor het milieu. Deze producten worden vaak maar eenmalig gebruikt, terwijl het heel veel energie kost om de producten te verkrijgen. En wat denk je van al dat plastic dat in de plastic soup verdwijnt? Niet bepaald duurzaam dus. Is er een groener alternatief voor deze producten?

Afbeelding Bee's Wrap bijenwasdoek

Bee’s Wrap

Een groen alternatief voor plastic is bijvoorbeeld de bijenwasdoek. Er zijn verschillende merken die deze doeken aanbieden, één daarvan is Bee’s Wrap. Bee’s Wrap is bedacht door de Amerikaanse huismoeder Sarah Kaeck uit Vermont die graag een extra zakcentje wilde verdienen. Zij stuitte tegen een probleem aan toen zij het eten vers wilde houden, maar geen plastic meer kon gebruiken vanwege de wereldwijd groeiende bezorgdheid omtrent de veiligheid van plastic. Zij kwam op het idee om biologische katoen te gebruiken, voorzien van bijenwas, jojobaolie en boomhars. Sarah vertelt er zelf meer over:

Een bijenwasdoek is herbruikbaar en gaat tot wel één jaar mee. Het voedsel wordt vers gehouden door de antibacteriële eigenschappen van bijenwas en jojobaolie. Je kunt er je boterhammen in verpakken, maar ook gebruiken als alternatief voor vershoudfolie. Een stuk kaas, een afgesneden citroen/komkommer/paprika, een halve avocado, een schaal met saus: je kunt het allemaal bewaren met bijenwasdoeken. Door de warmte van je handen is het doek hervormbaar. Zo past het zich aan elke vorm aan. Het blijft het netjes om je schaal zitten en is daarmee dus afgesloten.

Afbeelding Bee's Wrap bijenwasdoek herbruikbaar

Afbeelding Bee's Wrap bijenwasdoek alternatief voor plastic

Mijn ervaring met bijenwasdoeken

Ik bestelde een setje van drie verschillende bijenwasdoeken. Ze zaten netjes in elkaar gevouwen in een langwerpige kartonnen koker zoals je hierboven al hebt gezien. Handig om de doeken (schoon en droog) in te bewaren als je ze niet nodig hebt. De geur van bijenwas ruik je de eerste twee dagen vrij sterk, daarna verdwijnt de geur geleidelijk. Niet dat ik het vind stinken, maar geconcentreerd is het niet zo fijn. Ik was even bang dat mijn brood ernaar zou gaan ruiken of smaken. Als je het doek even wast voor gebruik, is dat niet het geval.

Afbeelding Bee's Wrap bijenwasdoekDe bijenwasdoeken zitten in elkaar opgevouwen

Afbeelding Bee's Wrap bijenwasdoek maat LMaat L | 33 x 35 cm

Afbeelding Bee's Wrap bijenwasdoek maat MMaat M | 25 x 27,5 cm

Afbeelding Bee's Wrap bijenwasdoek maat SMaat S | 17,5 x 20 cm

Ik gebruik de doeken nu een paar maanden. Ik neem er dagelijks mijn brood in mee naar mijn werk. Hiervoor gebruik ik het grootste doek. De doeken zijn prettig in gebruik en nemen weinig plek in. Het schoonmaken is ook zo gepiept en de doeken drogen snel. Een plekje vinden om ze te drogen is wat lastiger. Ik hang het doek over de kraan om uit te druppelen.

Afbeelding Bee's Wrap bijenwasdoek boterhamJa, dat is vegetarisch broodbeleg 😉

Afbeelding Bee's Wrap bijenwasdoek boterham verpakt

Afbeelding Bee's Wrap bijenwasdoek schaal

Schoonmaken

Doordat de bijenwasdoeken herbruikbaar zijn, is het belangrijk om ze goed schoon te houden. Na gebruik spoel je ze schoon onder KOUD water, met eventueel wat milde zeep. Hang het doek op om te drogen en hij is weer zo goed als nieuw! Let op: gebruik geen warm water. Hierdoor gaat het bijenwas smelten en dit is niet goed voor je doek. De doeken zijn niet geschikt voor de vaatwasser of de wasmachine. Het wordt afgeraden om de doeken te gebruiken bij het verpakken van vlees, maar dat is voor mij geen enkel probleem.

Afbeelding Bee's Wrap verzorging

Conclusie

Ik vind de bijenwasdoeken een prettig alternatief voor aluminiumfolie en vershoudfolie en gebruik de bijenwasdoek met veel plezier. Het bijenwasdoek dat ik dagelijks gebruik begint op de vouwlijnen al wel enkele slijtageplekken te vertonen. Daarmee bedoel ik niet dat het doek kapot is, maar dat de bijenwas daar weg lijkt te zijn. Dat gaat dan best wel snel, maar toen bedacht ik mij dat een jaar daarentegen ook weer sneller gaat dan je denkt. Waarschijnlijk is het geheel in balans met zijn eenjarige levensloop. Naast de doeken zijn er ook speciale sandwich wraps beschikbaar, misschien zijn die nog beter om je boterham in te verpakken. Eigenlijk ben ik ook wel benieuwd naar de duurzame boterhamzakjes. In ieder geval: je kunt met deze bijenwasdoeken heel veel kanten op en zijn met uitstek geschikt om producten vers te houden in de koelkast.

Wist je dat het ook mogelijk is om je eigen bijenwasdoeken te maken? Voor ik hier aan ga beginnen wilde ik eerst weten hoe de doeken mij zouden bevallen. Het zou zonde zijn om veel moeite te steken in iets dat je vervolgens toch niet zo bevalt en dus niet gebruikt. Eigenlijk ben ik toch wel heel nieuwsgierig naar het proces en ik wil het graag een keer uitproberen. Uiteraard zal ik dit met jullie delen.

Ik kocht mijn setje bijenwasdoeken bij Babongo, een groene lifestyle webshop met duurzame ecodesign producten. De perfecte combinatie voor mensen die groen bezig willen zijn en van design producten houden. Een setje van 3 stuks kost € 21,99. Vind je drie doeken teveel? De doeken zijn ook los te koop.

Gebruik jij bijenwasdoeken?

Dit vind je vast ook leuk

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

7 Reacties

  • Reply Galina 3 augustus 2016 at 07:23

    Ik gebruik ze zelf ook inderdaad en vind ze ook heel fijn. Het enige probleem waar ik tegen aan liep in het begin was dat ze best een sterke geur hadden waar mijn eten ook naar ging ruiken. Heb het opgelost door ze een tijdje te luchten. Heb ze ook zelf gemaakt en dat werkt eigenlijk heel goed!

    • Reply Inge 3 augustus 2016 at 07:59

      Ja dat had ik inderdaad ook.

  • Reply Henrieke 3 augustus 2016 at 09:20

    Wat een leuk product! En nog meer reden om zuinig te zijn op de bijen. 🙂

    • Reply Inge 3 augustus 2016 at 11:23

      Absoluut! 🙂

  • Reply Els 3 augustus 2016 at 18:43

    Wat een BIJzonder product ;-). Ik had er nog nooit van gehoord. Klinkt als iets heel goed, maar niks voor mij.

    • Reply Inge 3 augustus 2016 at 18:48

      Haha, wat een leuke woordspeling! Ik had er nog niet aan gedacht! 🙂

  • Reply Esmay 9 augustus 2016 at 01:01

    Wat een fantastisch product! Ik ga dit artikel even opslaan, want dit is echt ideaal :).