Recept | Krentenbollen

19 november 2014

Wat mis je als je in Zweden zit? Inderdaad, typisch Nederlandse dingen. Krentenbollen bijvoorbeeld. Wat doe je als je ze niet kunt kopen? Zelf maken natuurlijk! Afgelopen weekend kwam ik het recept hier tegen en begonnen mijn handen gelijk te jeuken.

Afbeelding recept krentenbollen ingrediënten

De ingrediënten:

  • 300 gram rozijnen of krenten
  • Een kopje verse thee
  • 500 gram bloem
  • 15 gram gedroogde gist
  • 3 flinke eetlepels witte basterdsuiker
  • 300 ml melk
  • 2 eieren
  • 10 gram zout
  • 50 gram boter
  • rasp van 1 citroen
  • 100 gram gedroogde abrikozen
  • Extra bloem voor de zekerheid

Instructies

Leg de rozijnen of krenten te weken in een vers kopje thee, ongeveer een uurtje. Zeef de bloem. De melk verwarmen op laag vuur tot het lauwwarm is en los er de basterdsuiker (of gewone suiker) en gedroogde gist in op. Giet het mengsel voorzichtig bij de gezeefde bloem en kneed er met je handen een mooi deegje van. Je kunt ook de mixer gebruiken (wel de deeghaken gebruiken!) op de laagste stand. Kneden is the key voor goed brood. Het activeert namelijk de gist om zijn werk te gaan doen. Wanneer je een gladde bal hebt gevormd, leg je het in een kom onder een schone theedoek. Laat het 20 minuten rijzen op een warme plek.

Smelt de boter op een laag vuur. Scheid een ei, bewaar het eiwit en mix de dooier samen met het andere ei (wit en geel), de gesmolten boter, citroenrasp en zout snel door elkaar. Roer dit mengsel door het deeg. Giet de rozijnen af en dep ze droog. Als je abrikozen wil toevoegen, snijd je de gedroogde abrikozen in stukjes, ongeveer even groot als de rozijnen en kneed je de rozijnen en abrikozen door het deeg. Persoonlijk houd ik niet van abrikozen, dus ik heb ze niet toegevoegd. Blijf het deeg kneden tot het soepel en elastisch voelt en niet meer plakt. Als het deeg door het botermengsel te nattig blijft, voeg dan wat extra bloem toe, net zolang totdat het deeg niet meer plakt. Maak opnieuw een bal en laat weer 20 minuten rijzen onder de schone theedoek.

Afbeelding recept krentenbollen deeg

Zet de oven aan op 250 graden en laat hem voorverwarmen. We gaan nu de bolletjes maken. Weeg de deegbal op een weegschaal en deel het gewicht door 24. Dit is het gewicht per bolletje. Maak vervolgens een lange rol van het deeg en snijd het 24 gelijke stukken (gebruik de weegschaal om het gewicht te controleren). Dit helpt namelijk om de bollen tegelijk gaar te krijgen in de oven. Maak er balletjes van en leg het op een bakblik met bakpapier. Leg ze niet tegen elkaar aan, ze gaan namelijk nog wat rijzen in de oven.

Afbeelding recept krentenbollen bakplaat

We laten het bakblik nog even 20 minuten staan zodat de bollen kunnen rijzen. Het bewaarde eitwit kunnen we nu los klutsen met een paar druppels water en smeer met een kwastje de bovenkanten van alle krentenbollen in met een dun laagje ei.

Als de oven is voorverwarmd kan het bakblik erin. Bak ze in ongeveer 15 minuten mooi bruin. Haal ze uit de oven als ze eruitzien als lekkere krentenbollen en laat ze afkoelen op een rooster, zodat de onderkant ook goed kan afkoelen.

Het resultaat

Afbeelding recept krentenbollen resultaat
Het resultaat? Heerlijk ruikende en smakelijk uitziende krentenbollen! Yummie! Daar had ik nou net zin in!
Afbeelding recept krentenbollen resultaat
Probeer ze nog even te laten afkoelen voordat je ze soldaat maakt.. Smakelijk!

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

9 Reacties

  • Reply Northflix 22 november 2014 at 18:02

    Wat grappig dat jij krentenbollen mist.
    Toen ik langere tijd in het buitenland zat had ik zin in een frikandel speciaal en een flesje echte Chocomel.

  • Reply Maaike 27 november 2014 at 18:54

    Zo herkenbaar! ik woon in belgie en ik mis ook zo veel dingen. gelukkig doet mijn moeder altijd gote inkopen als ze in nederland is!

    • Reply Inge 27 november 2014 at 18:55

      Gelukkig dat ik niet de enige ben! 😉

  • Reply Estrella 29 november 2014 at 18:08

    Ik hou van krentenboll!en! Toen ik nog op de bakkersopleiding zat (in een ver verleden) heb ik ze zelf ook best regelmatig gemaakt, maar de liefde voor het bakken was snel vervlogen dus ik doe het nooit meer. Ik heb toevallig onlangs wel een bakker ontdekt die de beste bollen uit de wijde omtrek heeft, er zit best veel verschil in. Die van het Stoepje vind ik bijvoorbeeld absoluut niet lekker.

  • Reply Orsi 30 november 2014 at 10:35

    Oh, yumm… looks great! I have to try it 🙂 Thanks for the recipe!

  • Reply Lisa 2 december 2014 at 20:04

    Oh jummie dit ziet er heerlijk uit! Zelfs voor iemand die in Nederland woont en ongeveer elke week een krentenbol eet haha. Maar, vers zoals jij hebt gemaakt is toch altijd smakelijker!

  • Reply jouvence 2 december 2014 at 21:54

    dat ziet er lekker uit ♥

  • Reply Karlijn 15 januari 2015 at 20:11

    O wow, die zien er echt goddelijk uit! Hallooooo hee heerlijk. Ik zou ze zo van het scherm willen opeten. Ik kan me voorstellen dat je juist dit soort dingen mist in Zweden. Ik heb een keer stroopwafels gemaakt, heel leuk én lekker!

  • Reply My Little Happiness 18 januari 2015 at 20:47

    o gaaf! Ik hou van krentenbollen! Ga dit binnenkort eens maken bedankt voor het receptje