Hipp hipp hurra för Kanelbullens Dag!
(Dat is Zweeds voor: Hiep hiep hoera, het is Kanelbullen dag!)
Kanelbulle is toch wel hét Zweedse broodje dat je een keer in je leven gegeten moet hebben. Een fika (= koffie – of thee, maar liever koffie – met iets lekkers) is simpelweg niet compleet zonder een kanelbulle. Letterlijk vertaald betekent kanelbulle kaneelbroodje. De Zweden zijn er zo gek op dat er een een heuse nationale dag voor is uitgetrokken. Ja echt, ik maak geen grapje! Elk jaar op 4 oktober is het Kanelbullens Dag en ruikt heel Zweden naar overheerlijke kaneelbroodjes. Ik had hier graag een heel romantisch verhaal willen vertellen over deze eeuwenlange traditie, maar ik moet je toch lichtelijk teleurstellen: Kanelbullens Dag bestaat pas sinds 1999. De lekkernij zelf bestaat gelukkig al wel wat langer; al bijna 100 jaar.
Het recept voor een geslaagde fika: verse kanelbullar, verse koffie en alleen nog wat goed gezelschap om het helemaal compleet te maken!
Kanelbullar
In 1920 waren kanelbullar (= meervoud) uitermate populair in bakkerijen. Het was echt een delicatesse in deze tijd, omdat het alleen bij de bakker te verkrijgen was. Door de Eerste Wereldoorlog waren de benodigdheden schaars / duur, waardoor het vrij lang iets bijzonders bleef. Pas rond 1950 konden huisvrouwen zich de voorheen schaarse ingrediënten veroorloven en werden de kanelbullar voor het eerst thuis gebakken. Inmiddels is de kanelbulle onlosmakelijk met het thuisbakken verbonden en is het in elk huis te vinden. Denk je aan Zweden, dan denk je aan de kanelbulle. De Hembakningsrådet (= de raad voor thuisbakkers) wilde het thuisbakken graag op een bijzonde manier vieren. Zij vroegen allerlei verschillende mensen welk brood zij associeerden met thuisbakken. Dat bleek de kanelbulle te zijn en zo is Kanelbullens Dag ontstaan. Bijzonder toch? Het is alsof wij een nationale Stroopwafel Dag in het leven zouden roepen. (Seriously, who’s in?!).
Recept voor Zweedse kanelbullar
Het moge duidelijk zijn dat ik een groot fan ben van deze kaneelbroodjes. Ze zijn heerlijk en je wordt er keer op keer blij van. “A kanelbulle a day keeps the doctor away” zouden de Zweden kunnen zeggen. Daarom deel ik vandaag op Kanelbullens Dag graag het recept voor Zweedse kanelbullar zodat je ze voortaan zelf kunt maken! Het recept is afkomstig uit een echt Fika bakboek met allerlei recepten voor allerlei heerlijke (en een tikketje ongezonde) koekjes, broodjes en taarten.
Ingrediënten
Dit is wat je nodig hebt om het recept voor Zweedse kanelbullar te maken:
Broodjes
- 75 gram verse gist
- 5 dl halfvolle melk
- 1,2 kg tarwebloem
- 200 gram boter
- 170 gram kristalsuiker
- 2 eieren
- 1 theelepel zout
- 1 eetlepel gemalen kardemom
Kaneelvulling
- 100 gram amandelspijs
- 100 gram boter, in blokjes gesneden
- 100 gram kristalsuiker
- 2,5 eetlepel paneermeel
- 1 eetlepel water
- 1 eetlepel kaneel
Glaceren en versiering
- 1 ei
- snufje zout
- 0,5 eetlepel water
- parelsuiker
Bereiding
- Laat alle ingrediënten ruim op kamertemperatuur komen voordat je gaat beginnen.
- Verkruimel de gist in een kom en voeg de halfvolle melk toe. Roer net zolang tot de gist is opgelost.
- Voeg bloem, boter, suiker, eieren, zout en kardemom toe. Kneed het met de hand of met een mixer tot een zeer soepel deeg. Voeg eventueel wat extra bloem toe. Het deeg is goed als het soepel is en het vet begint uit te scheiden.
- Zet de kom op een warme plek onder een doek en laat het zo’n 30 minuten rijzen tot het in volume is verdubbeld.
- In de tussentijd maak je de vulling. Rasp hiervoor de amandelspijs (grof is prima) en meng dit met boter, suiker, paneermeel, water en kaneel.
- Leg het deeg op een deegplank (heb je die niet, gebruik dan een schone snijplank of een marmeren tegel), kneed het deeg en verdeel het in tweeën. Rol elk deel uit tot een grote rechthoekige lap. Verdeel de kaneelvulling die je net hebt gemaakt over deze twee lappen.
- Om de broodjes te kunnen maken, gaan we nu het deeg oprollen. Dit doe je over de lange kant; je krijgt dus een lange, smalle rol met kaneelvulling. Bestrijk de rand met wat water zodat het deeg beter hecht. Snijd de rol vervolgens in plakken van 2 à 3 cm dik. Leg de plakken op een met bakpapier bekleedde bakplaat met genoeg tussenruimte.
- Leg een doek over de bakplaat om het deeg nogmaals te laten rijzen. In zo’n 20 à 30 minuten zouden de broodjes twee keer zo groot moeten zijn. Verwarm ondertussen de oven voor op 250 C.
- Voor het glaceren klop je ei, zout en water door elkaar en bestrijk je voorzichtig de broodjes met dit mengsel. Bestrooi de broodjes vervolgens met parelsuiker. Bak de broodjes 7 à 8 minuten in het midden van de oven tot ze goudbruin zijn.
- Eetsmakelijk!
Pin voor later
Dit is het recept voor Zweedse kanelbullar zoals je ze in Zweden eet. Ik zou het leuk vinden als je het mij laat weten als je dit recept hebt gemaakt, ik ben namelijk heel benieuwd wat jij ervan vindt! Als ik Zweden mis dan bak ik gewoon een aantal kanelbullar en waan ik mijzelf weer even in Zweden. 🙂
7 Reacties
Ziet er wel lekker uit, maar ik zie dat ook een recept voor eierkoeken hebt! Die ga ik even lezen!
Yes, die heb ik jaren geleden voor het laatst gemaakt (en het recept op de blog gezet). Dit is zo lekker, krijg er nooit genoeg van. Misschien moet ik ze alleen nog eens maken, want de foto’s op mijn blog zijn wel een beetje treurig als ik het zo terugzie. Waar heb jij de parelsuiker gekocht?
Amy heeft onlangs geplaatst…Een terugblik op september
Ik had nog parelsuiker liggen die ik eens bij deleukstetaartenshop.nl heb gekocht (taarten maken staat tegenwoordig op een laag pitje). Bij de Albert Heijn hebben ze volgens mij ook parelsuiker. 🙂
Mmm, die zien er echt super lekker uit!
Els heeft onlangs geplaatst…Foto’s van de maand #41: September 2017
Ten eerste complimenten voor je geweldige foto’s: daardoor zien de kanelbullar er zo mogelijk nóg lekkerder uit. Ik ga dit recept onthouden voor als mijn oom en tante (die naar Zweden zijn geëmigreerd) binnenkort langskomen. Ik ben benieuwd of ze deze lekkernij al kennen 🙂
Romy heeft onlangs geplaatst…Herfst wishlist | 12 fijne accessoires voor de herfst
Ze zien er bijna de mooi uit om op te eten. Mooie foto’s en ze zien er erg smakelijk uit!
Wij hebben ze gemaakt en ze zijn heerlijk! Wat wij handig vonden is om ze in cupcake vormpjes te bakken, Hierdoor hadden we ca 75 kaneelbroodjes. We hebben alleen wel de amandelspijs weggelaten.